Skip to the content

"A good story should be like a woman’s skirt; long enough to cover the subject and short enough to create interest"

Winston Churchill

 

Vertel eens een goed verhaal..

 

Sinds mensenheugenis vertellen we elkaar verhalen. In feite is storytelling de beste technologie die de mensheid ooit heeft uitgevonden. Goede verhalen zijn universeel en raken iedereen omdat ze vaak over de essentie van onszelf (ons bestaan) gaan. Geboorte, groei, blijdschap, trots, conflict, verdriet, sterfelijkheid etcetera.

Elke film heeft één of meerdere van deze elementen in zich en de emoties die ze oproepen zijn echt. Als je films maakt is het essentieel om deze emoties tot in de puntjes te begrijpen zodat jezelf een goed verhaal kunt vertellen. Zelfkennis en bewustzijn staan daarom aan de basis van een goed verhaal. Met een goed verhaal heb je nog geen film, wel een goed begin.

Dit zijn in grote lijnen de ingrediënten voor een goed verhaal.

1 Structuur.
Het moet een verhaal zijn met een duidelijke structuur. Een begin, midden en een eind.

2 Doel
Waarom ga je juist dit verhaal vertellen? Wat wil je ermee bereiken?

3 Hoofdpersoon
Wie verteld, of ondergaat het verhaal: een underdog, de hoofdpersoon, een verteller, een voiceover. Mensen willen een connectie hebben met het onderwerp.

4 Gevoel
Welke emotie moet de film oproepen bij de kijker: boosheid, afkeer, angst, blijdschap, verdriet of verbazing?

5 Verassing
Ergens moet er een verassing of wending zijn die je aan het denken zet. 

6 Eenvoud
Ook hier geldt “less is more”. Een goed verhaal heeft in essentie één simpele boodschap. Ongeacht de lengte of complexiteit.

 

Film & video

Eén beeld zegt meer dan duizend woorden. Een film heeft over het algemeen 25 beelden per seconde. Dat is een van de redenen waarom wij bij het maken van film, naast alle benodigde opname- & geluidstechniek, veel aandacht schenken aan de onderstaande onderdelen:

Storyboard
De vertaalslag van woord naar beeld. Het doel van een storyboard is tweeledig, het zorgt ervoor dat je de juiste beelden maakt om een ​​samenhangend verhaal te kunnen monteren en het voorkomt dat je onnodige shots maakt en extra kosten maakt.

Licht
Verlichting is een integraal onderdeel van het filmmaken en biedt oneindig veel mogelijkheden. Met licht kun je de stemming en de hele uitstraling van een beeld veranderen. Weten hoe licht en lichtintensiteit werkt is een voorwaarde om de juiste beelden te kunnen maken.

Geluid
De functie van muziek en geluid in films kan zeer uiteenlopend zijn. Net als licht is het een zeer breed en gespecialiseerd vakgebied. Met muziek kun je emoties versterken, beelden aaneenrijgen of een scene structureren. Muziek en geluid kan het ritme en de timing bepalen of bijvoorbeeld zorgen dat een voice-over goed uit de verf komt. Een goede film met slecht geluid is een slechte film. Een slechte film met goed geluid is een goede film.

Montage
Vaak de onzichtbare kunst van het filmmaken genoemd.  Door editen of knippen komt de film tot leven en ontstaat er uit een brei van beeld en muziek een samenhangend en boeiend verhaal. Met montage kan je de tijd op een logische manier versnellen of vertragen, je kunt informatie comprimeren, de energie verhogen, contrasten aanbrengen, karakters veranderen of verschillende verhaallijnen combineren.